Sådan slipper du af med fugt i kælderen

Kældere har større sandsynlighed for at blive fugtige, end husets andre rum. Det skyldes blandt andet, at kældere er placeret nedgravet i jorden. Problemet er værst i ældre kældere, da nye regulativer på området blandt andet kræver isolering.

Fugt er ikke bare et irriterende problem. Det giver også grimme plamager, og i værste fald kan det lede til skimmelsvamp, som kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.

Hvordan finder jeg ud af, om min kælder er fugtig?

Hvis du har fugt i din kælder, er du næppe i tvivl. Ofte føles luften tyk, når du trækker vejret og fugtigheden i luften minder om den, du oplever, når du er på ferie sydpå. Der er dog også en række visuelle tegn på fugt.

  • Mørke plamager på væggene.
  • Skimmelsvamp på vægge, i fuger og på møbler.
  • Maling der bobler op.
  • Tegn på råd i paneler, bjælker og andre træmaterialer.
  • Fugtskader på møbler.

Derudover bør du holde øje med skjolder, om puds og maling på væggene skaller af og om Fugt har dertil en meget karakteristisk lugt. Ofte lugter en fugtig kælder jordslået og muggen.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du har fugt i kælderen, kan du få målt fugtigheden i fundamentet og på væggene af en professionel.

Hvis skaden er sket

Måske har du ved hjælp af listen ovenfor konstateret, at du har fugt i kælderen. Måske vidste du det allerede. Uanset hvad, er din næste opgave nu, at få bugt med problemet.

Når luften er fugtig og klam, er det sidste man har lyst til at opvarme fugten med varme. Men at sætte radiatoren til og få noget varme ind, kan altså være med til at fjerne fugten i kælderen, da den så bliver holdt tør. Har du meget fugt i et større areal, er dette dog ikke nok.

En anden og langt mere effektiv metode, hvorpå fugt kan fjernes, er med teknikken kaldet Elektroosmose, der blandt andet bruges til at udtørre mursten. Det virker uden kemi, så du sætter altså ikke dit helbred på spil. Med elektromagnetiske bølger vendes polerne, så det vand, der fugter din kælder, tvinges til at søge med jorden. Du slipper altså for at bore, skrue og lægge dræn. Teknikken fjerner også den dårlige lugt, der ofte sætter sig i møbler og tøj.

Forebyg fugt

Forebyggelse er som bekendt både bedre og nemmere end helbredelse, når skaden først er sket. God ventilation er den bedste måde, du kan forebygge fugt i kælderen på. For mange er det for dyrt at investere i en elektrisk affugter, så sørg for, at dine vinduer kan åbnes samt at de har luftventiler i, der kan åbnes.

Sørg desuden aldrig at lufte ud midt på dagen i de varme måneder, da varmen trænger ind og fortættes på væggene, hvilket øger fugtigheden. Slutteligt bør du ikke tørre vasketøj i kælderen, da dette også afgiver fugt. Har du mulighed for det, bør du hænge dit vasketøj til tørre udenfor eller benytte dig af en tørretumbler til formålet.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.